Det ryker över nejden
Vi har inte eldat i kaminen i köket på länge. I förrgår var det lite kyligt, så jag tyckte att det skulle passa fint med en liten brasa i kaminen. Det är ju en finsk kamin, Porinmatti, som är riktigt smart gjord. Den är byggd med rökkanaler i likhet med kakelugnar och när man har fått upp tempen så håller den värmen riktigt länge. Rökkanalerna slutar vid golvet, så om inte skorstensmuren är varm, så kommer det att ryka in. Jag slängde in några tidningar och ved och tände på. Elden tog sig riktigt bra, problemet var att röken gick fel väg. Hohohohooo. Det bolmade kraftigt rätt ut i köket. Tårarna rann, inte för att jag var lessen. Brandvarnaren blev testad och illtjöt ut över bygden. Jag slängde upp ytterdörren. Grannen såg lite förskräckt ut när han såg all rök som nästan skymde min uppenbarelse. "ingen fara" -skrek jag. "Jag bara eldar lite i kaminen" Hihihihiii
För att få upp tempen i skorstenen, och få lite bättre drag, startade jag en brasa i den öppna spisen. Några tidningar, lite näver och några rejäla klabbar, som jag har fått av min käre svåger. Torr och fin ved, endast 6% fukt.
Det tog sig perfekt. Ganska fort blev muren varm. Jag haltade ut i köket och till min glädje började röken att gå åt rätt håll. Vid 8-draget på kvällen och fortfarande lite sträv i halsen kollade jag termometern i köket, 26 grader.
Varmt och gott! Nja, i alla fall varmt. Vi får väl köpa 24%-ig ättika, för att bli av med röklukten.
Det sticker fortfarande lite i ögonen, efter två dagar.